Ekofarma Útušice

Upozornění: Některé produkty jsou dostupné jen na kamenné prodejně. Pokud máte zájem o něco, co zde nevidíte, dejte nám vědět a pokud to půjde, do nabídky to zařadíme.

Malá rodinná farma manželů Marunových hospodaří v ekologickém režimu, který je zodpovědný a ohleduplný k přírodě. Tímto přístupem zachovávají krajinu pro další generace. 

Jejich misí je vytvořit uzavřený koloběh. Na polích pěstují krmivo pro svá zvířata. Pole přitom zúrodňují jejich hnojem. Slámou z polí zvířatům podestýlají. 

  • Začali v roce 2014 kozami a v současnosti jich mají tři desítky, k tomu krávy a prasata. 
  • Od roku 2018 mají registrovanou faremní minimlékárnu, která splňuje potřebné normy a kvalitu výrobků. A zároveň zachovává všechny kvality ruční domácí práce. 
  • V roce 2019 získali bio certifikaci na kozí výrobky. 

Mléko farma prodává přímo na svém dvoře – buď syrové, nebo zpracované v podobě sýrů mnoha příchutí, tvarohu a kefíru, jogurtového mléka. Sýry ochucují např. pažitkou, česnekem, chilli. V nabídce mají i sýry s ořechy, sýry uzené a nakládané. 

Kromě samotné výroby mléčných produktů pořádá rodina na své farmě exkurze. Edukují děti i dospělé a snaží se tak lidem přiblížit prostřednictvím všech smyslů myšlenku ekologického zemědělství.  

Kontaktní údaje a vše další najdete na https://ekofarmautusice.cz/