fbpx

Berchtesgadener Land

Německá mlékárna v Bavorsku zpracovává mléko na tvaroh, jogurt, máslo atd. už skoro sto let. A od roku 1973 je BIO. Sdružuje kolegy zemědělce z okolí. Mléčné výrobky deklarované jako vyrobené z alpského mléka jsou proto opravdu z alpského mléka. Od spokojených krav, které se pasou pod širým nebem na horských loukách. Ostatně že to není marketingový slogan, poznáte na chuti!

Firma Berchtesgadener Land má nejraději slovo FÉR (nebo fair, chcete-li). Jsou fér k farmářům, od nichž za důstojnou cenu vykupují mléko. Jsou fér ke zvířatům i spotřebitelům, šetří zdroje a jsou fandové udržitelnosti. Co to znamená? Třeba rezignovali na používání PET lahví, snižují objem obalového materiálu nebo šetří při výrobě vodu, jak se dá.  

Jejich misí je kromě férovosti a trvalé udržitelnosti tradiční způsob zpracování. Ovšem v moderním kabátě s využitím technologií, protože při tak velkém objemu to jinak nejde. V čem tedy ten tradiční způsob spočívá? Třeba v tom, že čerstvé mléko ve skle nehomogenizují a do bílého jogurtu nedávají škrob, protože tam prostě nepatří.

  • Začali v roce 1927 jako spolek pár sousedících sedláků.
  • Od roku 1973 jsou první bio mlékárnou v Bavorsku.  
  • 2018 získali Německou cenu za udržitelnost (v kategorii středně velkých podniků). 
  • Krmí svá zvířata tradičně. Vedle bio-zemědělců se zavázali roku 2010 i všichni ostatní členové krmit výhradně a prokazatelně GM free.

Mlékárnu často odměňují za zodpovědný přístup a vynikající produkty různé německé instituce cenami. V roce 2019 to byla cena DLG za vynikající kvalitu mléčných výrobků nebo několikrát ocenění uznávaného Stiftung Warentest za vysokou zodpovědnost při podnikání i kvalitu produktů. 

Kontaktní údaje a vše další najdete na https://bergbauernmilch.de/