Proč jsou některé ovesné vločky bez lepku a jiné ne a mělo by nás to zajímat?

Obsahuje oves lepek?

Čistý oves lepek neobsahuje, jedná se tedy o přirozeně bezlepkovou potravinu. Bílkovina nacházející se v ovsu se nazývá avenin a jedná se o jinou látku.

Jsou tedy běžné ovesné vločky bezlepkové?

Zpravidla ne. Většina ovsa a ovesných výrobků, včetně vloček bezlepkové většinou nejsou. Důvodem je, že je oves je většinou znečištěný obilninami obsahujícími lepek. Mnohdy je pěstován na poli, kde předtím rostla pšenice nebo jiné obilniny obsahující lepek, které mohou v malém množství vyrůst i další rok, nebo roste hned vedle pole s těmito obilninami. Ke kontaminaci může dojít i během žně, zpracování (zrna zachycená ve strojích) nebo uskladnění. Chceme-li skutečně bezlepkový oves, je potřebné možnou kontaminaci vyloučit – nesmíme použít znečištěné osivo, pole nesmí obsahovat cizí obilniny z minulosti, nesmí dojít ke znečištění strojů používaných při sklizni a zpracování a v neposlední řadě musíme oves skladovat odděleně od lepek obsahujících rostlin. Samozřejmostí jsou potom důkladné kontroly včetně laboratorních rozborů. Výroba a balení vloček pak již probíhají v běžném bezlepkovém režimu. V tomto směru jsou nejdál asi severské evropské země, kde je produkce bezlepkového ovsa již velmi dobře zvládnuta. V nabídce máme například bezlepkové ovesné vločky od Bionebio, které pocházejí z Dánska.

Je bezlepkový oves vhodný pro celiaky?

Oves byl dříve považován za potravinu pro celiaky nevhodnou. Nežádoucí reakce lze však spíše připsat kontaminaci ovsa obilninami obsahujícími lepek. Reakce na bílkovinu ovsa – avenin – jsou u celiaků relativně malé. Většina celiaků oves dobře snáší, pokud je skutečně bezlepkový. Doporučujeme skutečně bezlepkový oves postupně v malých dávkách začít konzumovat, a pokud se nevyskytnou nežádoucí reakce na avenin, tak zařadit oves do diety klidně natrvalo. Pokud celiak nejste, řešit to nemusíte. I v těch netestovaných vločkách bude lepku velmi málo a cena bude pravděpodobně o něco nižší.